Flanders Synergy let's work together
1-daagse opleiding ‘Arbeidsorganisatie en welzijn op het werk’
1-daagse opleiding ‘Arbeidsorganisatie en welzijn op het werk’

1-daagse opleiding ‘Arbeidsorganisatie en welzijn op het werk’

In het kader van een innovatieproject van Flanders Synergy in samenwerking met Attentia en Idewe (VLAIO 130630), wordt op 5 december 2018 een opleidingsdag georganiseerd voor preventieadviseurs van externe diensten voor preventie en bescherming op het werk.

Wat mag je verwachten?

Het doel van deze opleidingsdag is om deelnemers meer inzicht geven in de relatie tussen arbeidsorganisatie en welzijn op het werk. De manier waarop het werk, verantwoordelijkheden en bevoegdheden in een organisatie worden verdeeld heeft immers een belangrijke impact op de jobinhoud van en samenwerkingsrelaties tussen mensen. Arbeidsorganisatie is daarom niet voor niets één van de vijf A’s binnen de wetgeving rond psychosociale risico’s op het werk.

Tijdens de sessie bespreken we hoe er bij risicoanalyses en in de daaruitvolgende adviezen meer rekening kan worden gehouden met het aspect arbeidsorganisatie. Verder gaan we in op wat de rol kan zijn van een externe preventiedienst bij een organisatie die aan de slag is met de principes van ‘innovatieve arbeidsorganisatie’ (IAO).

Voor wie is deze opleiding bestemd?

De opleiding is in eerste instantie gericht op preventieadviseurs psychosociale aspecten, maar andere externe preventieadviseurs (ergonomie, arbeidsgeneeskunde, veiligheid) zijn evenzeer welkom.

Programma

  • De impact van arbeidsorganisatie op de wendbaarheid van een organisatie en werkbaarheid van jobs, via het simulatiespel Werkblokken.
  • Integrale benadering van organisaties via het FS-organisatiecanvas.
  • Innovatieve arbeidsorganisatie (IAO) in een notendop.
  • Aandacht voor arbeidsorganisatie bij risicoanalyse en preventieadvies, aan de hand van enkele cases.
  • Rol van een externe preventiedienst bij een IAO-traject.

Praktisch

  • Wanneer? 5 december 2018
  • Locatie? Kop van Kessel-Lo (Leuvensestraat 18, 3010 Kessel-Lo)
  • Timing? Ontvangst vanaf 8u30; Start om 9u00 – Einde om 16u30
  • Broodjeslunch voorzien
  • Max. 20 deelnemers

Prijs? Deze sessie is gratis en wordt gefinancierd vanuit het innovatieproject VLAIO 130630.

Meer info en Inschrijven? De plaatsen zijn beperkt. Toch willen we alle externe preventiediensten de kans te geven deel te nemen. Stuur daarom per organisatie een mailtje naar Lieven Eeckelaert met een lijst van max. 5 geïnteresseerden (in volgorde van prioriteit). Op basis van het aantal inschrijvingen en geïnteresseerden zullen we een zo'n eerlijk mogelijke selectie maken en dit terugkoppelen. Bij grote interesse kan de sessie nadien nog worden herhaald.