Flanders Synergy let's work together
Deze week in Klasse: aandacht voor onderwijs slim organiseren

Deze week in Klasse: aandacht voor onderwijs slim organiseren

15/06/2017

 

Deze week heeft Klasse speciale aandacht geschonken aan het project onderwijs slim organiseren, en daar zijn we uiteraard heel blij mee. Zowel Tom Van Acker en Yves Demaertelaere - de auteurs van het boek scholen slim organiseren - werden geïnterviewd, alsook twee scholen die begeleid worden in een lerend netwerk. We hopen uiteraard dat er nog vele scholen in de toekomst dit voorbeeld mogen volgen en dus hun verhaal mogen vertellen en verspreiden. Want we zijn trots op alle scholen die zoveel energie steken in het project. Het is niet altijd de gemakkelijke weg die ze kiezen, maar toch gaan ze ervoor.


Scholen slim organiseren: 8 dingen die je zeker moeten weten

Als de wereld aan een hoog tempo verandert, moet het onderwijs mee veranderen. Scholen slim en anders organiseren? Dat doe je met doenken, vliegwielen en zeesterren.

Innovatie-experten Tom Van Acker en Yves Demaertelaere van Flanders Synergy schreven het boek Scholen slim organiseren en begeleidden al meer dan 60 scholen en 100 pedagogische begeleiders om hun organisatie volledig om te gooien tot een slimme school. “Het is 5 nà 12. Ons onderwijssysteem moet in vraag gesteld worden. Want het werkt niet meer.”

Lees het volledige artikel


Geen klassen, wel nesten en families 

Wat als je een wit blad nam en je droomschool kon tekenen? Basisschool Sint-Paulus durfde dat en organiseerde zich totaal anders. Met nesten, families en een mobiel team.

“Het water stond ons aan de lippen. De sfeer in ons team was niet goed. Tussen collega’s die wel en niet wilden vernieuwen. Tussen oud en jong. Tussen kleuter- en lagere school. En ons leerlingenaantal ging naar beneden.” Ten einde raad klopte directeur Wim Depoorter van basisschool Sint-Paulus in Sint-Denijs-Westrem aan bij het schoolbestuur voor hulp. Hun antwoord: organiseer je school totaal anders. Dat deden ze onder begeleiding van Flanders Synergy, in samenwerking met externe adviseur Katrien Bruyninx.

Lees het volledig artikel

 

Elke leraar zijn vak? Niet in deze school.

In secundaire school Visitatie in Mariakerke is geen enkele leraar nog in zijn eentje verantwoordelijk voor zijn vak of zijn klas. Alles draait er om samenwerken.

In 2011 ging de school door een moeilijke periode. Veel gedragsproblemen bij de leerlingen, enkele directiewissels en onzekerheid bij de leraren. Een totaal nieuwe structuur bracht de oplossing. Leraren werken er nu in teams. Samen nemen ze een groep leerlingen onder hun hoede, voor meerdere schooljaren na elkaar.

Lees het volledig artikel en bekijk de video


© Sara Frederix en Sigrid Vandemaele van Klasse

© Foto: Katrijn Van Giel