Flanders Synergy let's work together
Onderwijs slim organiseren - aanbod 2017-2018

Onderwijs slim organiseren - aanbod 2017-2018

30/06/2017

 

Onderwijs slim organiseren. De laatste weken kon je er niet naast kijken dankzij onder meer de nieuwsbrieven van Klasse. Zowel Tom Van Acker en Yves Demaertelaere - de auteurs van het boek scholen slim organiseren - werden geïnterviewd in Scholen slim organiseren: 8 dingen die je zeker moet weten, alsook twee scholen die begeleid werden naar een slimme school: Basisschool Sint-Paulus met Geen klassen, wel nesten en families en secundaire school Visitatie met Elke leraar zijn vak? Niet in deze school.

Ook volgend schooljaar gaan we volop verder met onderwijs slim organiseren. Hieronder vind je een overzicht van onze opleidingen en begeleidingen naar een slimme school.

Lerende netwerken onderwijs slim organiseren 

Om onderwijsinstellingen te begeleiden naar zelfsturing heeft Flanders Synergy samen met de pedagogische begeleidingsdiensten een concept ontwikkeld. In een formule van een lerend netwerk worden telkens een viertal onderwijsinstellingen begeleid naar een slimme en flexibele organisatie met betrokken en autonome teams. Zowel basisscholen, secundaire scholen als CVO’s kunnen zich kandidaat stellen voor deze begeleiding.

Na jaren de regie zelf in handen te hebben, zijn we blij dat we geleidelijk aan de fakkel kunnen doorgeven. Vanuit GO! wordt er al zelf een volledig aanbod uitgeschreven, en ook voor West-Vlaamse scholen uit het vrij onderwijs is er door Eekhout Academy een begeleidingsformule uitgewerkt. Andere scholen kunnen nog steeds terecht bij Flanders Synergy. Ook voor CLB's en andere onderwijsinstellingen kunnen we een begeleiding op maat aanbieden.

Meer informatie en inschrijvingsmogelijkheden

Opleiding teamborden binnen scholen 

In de slimme school zijn ‘autonome’ en vaste teams de bouwstenen: leraren en andere schoolmedewerkers werken samen om voor een community van leerlingen vier kernopdrachten te vervullen, over de leerjaren en de vakken heen. Om de opstart van teams te helpen ondersteunen, is het teambord een uitstekend hulpmiddel. Het teambord en de methodiek die erbij hoort, zorgt ervoor dat de neuzen in dezelfde richting wijzen en dat er efficiënt en kort wordt vergaderd.

Maar hoe ziet een teambord eruit? Hoe zet je een teambord op? En hoe begeleid je een teambordsessie? Dit en veel meer kom je te weten tijdens deze opleiding. We organiseren deze opleiding tweemaal: één keer op 26 september 2017 en één keer op 8 februari 2018. Deze opleiding staat open voor medewerkers van scholen die zich slim organiseren en teamwerking vooropstellen. Wil je graag een begeleiding op maat in de eigen school, dan kan dit ook.

Meer informatie en inschrijvingsmogelijkheden

5-daagse basisopleiding onderwijs slim organiseren 

Op 19 september start een nieuwe cyclus van onze 5-daagse basisopleiding onderwijs slim organiseren. Pedagogische en andere begeleiders/coördinatoren leren tijdens een 5-daagse opleiding de basisprincipes van innovatieve arbeidsorganisatie (IAO) in het onderwijs kennen. Naast theoretische inzichten krijgen de deelnemers verschillende getuigenissen vanuit te praktijk te horen en te zien.

Programma:

  • 19 september 2017: algemene introductie, een integraal verandertraject 
  • 26 oktober 2017: de visie inspireert het organiseren 
  • 21 november 2017: structuur - knippen in processen 
  • 21 december 2017: teamontwikkeling 
  • 23 januari 2018: goede praktijken 

Meer informatie en inschrijvingsmogelijkheden

2-daagse nascholing instrumenten 

Tijdens een 2-daagse nascholing worden allerlei handvatten en instrumenten aangereikt die kunnen toegepast worden in de eigen scholen, zoals onder meer het bepalen van teambevoegdheden, opbouw van een teamcharter, teambord, teamintervisie, scrum veranderen in de praktijk ... Maar we beginnen deze nascholing met een inspiratiesessie over de impact van nieuwe technologie op scholen. We zijn dan ook te gast bij het Co-CreationLab in Zele, een hotspot voor kennis en ideeën, en dit op 22 en 23 november 2017.

Deze nascholing staat open voor pedagogische en andere begeleiders met de nodige basiskennis van onderwijs slim organiseren, maar ook voor interne procesbegeleiders/verandercoördinatoren binnen de scholen van onze lerende netwerken of andere onderwijsinstellingen die zich slim organiseren.

Meer informatie en inschrijvingsmogelijkheden