Flanders Synergy let's work together
Onderwijs slim organiseren op Edushock Leerfestival 2016

Onderwijs slim organiseren op Edushock Leerfestival 2016

22/02/2016

 

Vierde editie van het Edushock Leerfestival uitverkocht

Op 24 februari 2016 organiseert vzw Edushock de vierde editie van het Edushock Leerfestival in een uitverkocht ALM te Berchem. Dit onderwijsevenement staat helemaal in het teken van onderwijsinnovatie. Talrijke vernieuwende initiatieven krijgen er een podium. Het Leerfestival slaat tevens de brug tussen het onderwijs en de bedrijfswereld. 

 

Een podium voor uitstekende onderwijsinitiatieven

Er beweegt veel in het onderwijslandschap. Heel wat betrokkenen experimenteren met oplossingen voor verschillende onderwijsuitdagingen. Thema’s als duaal leren, professionalisering van leerkrachten, vakoverschrijdende eindtermen, teamteaching en STEM (science, technology, engineering, mathematics) staan in de spotlights.

Ook in verschillende Vlaamse en Nederlandse scholen is men volop bezig met onderwijsvernieuwing. Sterke praktijkvoorbeelden en authentieke verhalen krijgen op woensdag 24 februari een podium. Op die manier wil vzw Edushock de vele aanwezige directeurs, leerkrachten en studenten inspireren om zelf met innovatie aan de slag te gaan.

 

Andere onderwijsmodellen

Twee van de keynote speakers dagen uit om na te denken over andere onderwijsmodellen: Frédéric Laloux (auteur van het baanbrekende boek ‘Reinventing Organizations’) licht toe hoe we het onderwijs kunnen heruitvinden. Directeur Sjef Drummen toont in de Niekée school te Roermond hoe dit er in praktijk kan uitzien.

 

Lichthuis van educatie

Dit Leerfestival slaat een brug tussen het onderwijs en de bedrijfswereld. De 400 directies, leerkrachten, studenten en industrieleiders wisselen op het leerfestival van gedachten over de toekomst van het onderwijs. Het ALM te Berchem verandert die namiddag immers in een ‘lichthuis van educatie’, een symbool voor de brede school die volledig geïntegreerd is in de maatschappij. Dit biedt aan aanwezigen en sprekers eveneens een ideale gelegenheid om te netwerken en nieuwe samenwerkingsinitiatieven op te zetten.

 

Workshop Flanders Synergy

Uiteraard kunnen we als Flanders Synergy niet afwezig blijven op een event over onderwijsinnovatie. Tijdens het vorige leerfestival heeft Tom Van Acker al volop verteld over hoe je scholen slim kan organiseren. Daarbij stond het 'werken in teams' centraal. Intussen hebben we met Flanders Synergy een instrument uitgewerkt waarmee leerkrachten en directies op een visuele en transparante manier samen kunnen werken aan teamopdrachten. Daarbij maken teams gebruik van een ambitiebord waarbij ze het doel helder kunnen maken en prioriteiten bepalen. Daarnaast beschikken ze ook over een teambord waardoor ze hun acties gevisualiseerd zien, ze meer inzicht krijgen in de voortgang van hun acties en ze tevens gemakkelijk kunnen terugkoppelen naar hun ambitiebord. Op het Edushock Leerfestival stellen we ons nieuw instrument voor.

 

Wil je meer informatie over dit festival? Neem een kijkje op hun website of in het programmaboekje.