Flanders Synergy let's work together
Groei aanhouden met zelfde aantal werknemers
Groei aanhouden met zelfde aantal werknemers

Groei aanhouden met zelfde aantal werknemers

TE Connectivity

Multinational TE Connectivity produceert diverse onderdelen voor toeleveranciers van de automobielsector, zoals componenten die de elektronica in de auto’s connecteren. “De automobielwereld is een veeleisende markt,” vertelt Plant Manager Eric Verhelst. “Er worden hoge eisen gesteld aan kwaliteit, flexibiliteit en just-in- time leveringen. Deze sector is zeer stringent op gewicht van de onderdelen, de betrouwbaarheid en het ecologisch aspect.”

Zelfsturende teams

Die hogere eisen leidden enkele jaren geleden tot meer stress en werkdruk op de werkvloer. “Om aan de hogere klanteisen tegemoet te komen wilden we evolueren naar een flexibele organisatie waar én technologische innovatie voorop staat, én een organisatie waar medewerkers zich goed voelen,” zegt Eric Verhelst.

“We evolueren nu stap voor stap naar werken in (zelfsturende) teams binnen een wendbare procesorganisatie. Teamwork staat voorop en we zetten de mensen en de middelen in, in functie van wat we willen bereiken. In deze nieuwe organisatievorm worden intrinsieke skills en competenties van medewerkers maximaal gebruikt. Met andere woorden: samen sterk gaat beter, en het team moet meer zijn dan de som van individuen. Dit staat ver van de ‘Command & Control’ strategie, die van bovenaf wordt opgelegd en waar alle creativiteit wordt uitgeschakeld."  Zelfsturende teams gaat verder dan bijvoorbeeld het zelf regelen van de verlofplanning. Eric Verhelst: “Recente voorbeelden tonen aan dat teams die zelf de beoogde doelstellingen mogen bepalen tot verrassende resultaten komen. Dat is de kracht van verantwoordelijkheid en betrokkenheid.”

Efficiëntie doet groeien

Momenteel stelt de site in Oostkamp een 750-tal mensen te werk. “We willen dit aantal niet à priori verder uitbouwen,” stelt Eric Verhelst, “maar wel de vooropgestelde jaarlijkse groei van 4 à 5 procent nastreven door steeds efficiënter te werken.”

Voorloper in groei

Om te kunnen verder groeien zet TE Connectivity onder meer in op het efficiënt ontwerpen en maken van speciaalproducten. Productielijnoptimalisatie, groei in productie en productiviteit, en ecologische ingrepen staan daarbij centraal. De site in Oostkamp fungeert voor veel nieuwe machines en productielijnen als pilootplant binnen de TE Connectivity groep en is voorloper in verschillende procestechnologieën. Eric Verhelst: “Wij zijn als locatie voldoende groot om nieuwe technologieën op eigen kracht uit te werken, dat is een voordeel. Als stabiele partner binnen de groep kunnen we nieuwe ontwikkelingen mee ondersteunen. Ook de 7 ‘Made Different’ transformaties die we doorlopen als ‘Factory of the Future’ worden door het moederbedrijf mee ondersteund.”  

 

©CxO Magazine - juni - juli 2017