Flanders Synergy let's work together
Dag van de Industrie

Dag van de Industrie

Duid 19 januari 2016 aan als een feestdag in je agenda, want we claimen deze dag als Dag van de Industrie in Vlaanderen. Na twee jaar sensibiliseren, innoveren, tools ontwikkelen en begeleiden voor het industrieproject wordt het tijd om met de resultaten naar buiten te komen. 

  • Hoe kan ik de betrokkenheid van mijn werknemers verhogen? 
  • Wij geloven in het idee van zelfsturende teams, maar hoe passen we dit toe op onze organisatie?
  • Onze leidinggevenden zijn operationele brandweermannen, hoe kunnen we ze inschakelen voor strategische doelstellingen? 
  • Ik heb het gevoel dat er veel meer potentieel in mijn medewerkers zit dan ze nu tonen. 
  • Mensen moeten langer werken, maar hoe kan ik ze tot hun pensioenleeftijd gemotiveerd houden? 
  • Hoe kan ik mensen promoten als ik geen people manager in ze zie en ze dus niet teamverantwoordelijke wil maken? 

Met deze en vergelijkbare vragen zijn we de voorbije twee jaar dagelijks in contact gekomen. Samen met 24 gemotiveerde industriële bedrijven zijn we aan de slag gegaan. We hebben nieuwe methoden, workshop en samenwerkingsvormen toegepast en gaandeweg een roadmap ontwikkeld om het veranderproces in kaart te brengen. 

Deze resultaten zijn niet altijd eenvoudig meetbaar, niet opvallend zichtbaar en worden te vaak als vanzelfsprekend genomen. Daarom hebben we alle organisaties die de voorbije jaren sterk geïnvesteerd hebben in het ontwikkelen van hun organisatiestructuur uitgenodigd om hun resultaten te delen tijdens de innovatiegallerij. Als je meer wil weten over het verandertraject van Punch Powertrain, Ridley, Barco, Bioracer en Duva choco-fruits en vele anderen, moet je zeker aanwezig zijn. 

We starten om 13u30 en sluiten af met een netwerkdrink om 17u30. U mag rekenen op een boeiend en actief programma, vol goede praktijkvoorbeelden en handige tips en tricks waar u zelf mee aan de slag kan! 

Programma

13u30 Ontvangst 

14u00 De roadmap als leidraad voor het verandertraject

korte introductie waarbij de roadmap van Flanders Synergy wordt uitgelegd
Vervolgens gaan we in dialoog met 2 organisaties die reeds een mooi verandertraject hebben afgelegd 

15u00 Parallel workshopprogramma 

1) Waarom investeren in een innovatieve arbeidsorganisatie? -  De basis uitgelegd 

Betrokken medewerkers denken mee, zijn breed inzetbaar en collegiaal. Omgekeerd, in een organisatie met weinig betrokken werknemers zijn er chronische afstemmingsproblemen en ervaren leidinggevenden hun functie vaak als brandjesblussen. Flanders Synergy ontwikkelde een roadmap naar een innovatieve arbeidsorganisatie om bedrijven te begeleiden naar een wendbare en slagkrachtige organisatiestructuur die aan hoge prestatie-eisen tegemoet kan komen. Tijdens deze workshop besteden we aandacht aan de basisprincipes van de roadmap. Wat betekent een innovatieve arbeidsorganisatie en welke eerste stappen kan je ondernemen?

2) Zelfsturing in de praktijk - Aan de slag met de bouwstenen van de roadmap

Heel wat organisaties hebben al aanzienlijk veel tijd geïnvesteerd om meer teamwerking op de vloer te realiseren. Voor zij die overtuigd zijn dat investeren in het menselijke kapitaal van hun productie werkt en reeds de basisprincipes onder de knie hebben, nodigen we uit om deel te nemen aan deze workshop. Reken op praktische tips en inzichten vanuit casussen.

3) Delen en leren - workshop voor gevorden

De voorbije jaren hebben we heel wat industriële organisaties ontmoet en begeleid die in hun veranderingstraject naar een innovatieve arbeidsorganisatie. Alle organisaties die de voorbije jaren deelgenomen hebben aan een lerend netwerk willen we de mogelijkheid geven om van elkaar te leren.

16u30 Innovatiegallerij - de beste voorbeelden op een rij 

De beste voorbeelden van een human centered production in de Vlaamse industrie zetten we voor jullie op een rij tijdens deze innovatiegallerij. Alle organisaties die deelgenomen hebben aan een lerend netwerk van Flanders Synergy hebben hun ervaringen verzameld op een poster. Ben jij overtuigd, maar heb je een collega die nog twijfels heeft? Dan is dit het moment om te gaan luisteren bij andere organisaties.

17u15 Plenaire terugkoppeling

Korte terugkoppeling. Wat kan Flanders voor u betekenen en wanneer kunnen organisaties beroep op ons doen.

17u30  Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport

17u45 Netwerkdrink