Flanders Synergy let's work together
Dag van de Industrie – 7 maart 2018

Dag van de Industrie – 7 maart 2018

Een industriële organisatie succesvol runnen is veeleisend. De uitdagingen worden steeds complexer:

 • Rendabiliteit verhogen en tegelijk kortere doorlooptijden en een grotere variatie aan producten kunnen maken;
 • Efficiëntie en marktaandeel winnen en tegelijk meer inspelen op de individuele vragen van klanten.

De kunst is om de totale brainpower en de betrokkenheid van zoveel mogelijk gemotiveerde medewerkers te benutten. Zijn concepten als zelfsturende teams en nieuwe leiderschapsrollen altijd de oplossing? En hoe ga je concreet te werk om jouw organisatie naar een hoger niveau te tillen?

Na vier jaar sensibiliseren, innoveren, tools ontwikkelen en begeleiden, stellen we op 7 maart de laatste inzichten en resultaten van ons industrieproject voor: to the point, herkenbaar en wetenschappelijk onderbouwd (i.s.m. KU Leuven).

 

Programma

12.00 – 13.00 uur:      Ontvangst met broodjes, wraps en salade

13.00 – 13.20 uur:      Seth Maenen kadert het thema en verloop van de dag

13.30 – 15.30 uur:      3 parallelle workshops met input van praktijkervaring door organisaties en/of cases door adviseurs

 • Belonen en evalueren: hoe aanpakken in IAO?
  • Belonen en evalueren zijn altijd netelige thema’s. Organisaties die investeren in teamwerk, worden snel geconfronteerd met extra spanningsvelden. IAO betekent namelijk meer oplossend vermogen op de werkvloer, maar als operators taken opnemen die voordien door leidinggevenden werden uitgevoerd, wat is dan de impact daarvan op verloning? Belonen we individueel of collectief? In tijd of in geld? Om dit soort vragen te beantwoorden, ontvouwen we in deze workshop een oplossingsmatrix op vlak van belonen en evalueren: welke valkuilen zijn er, en wat zijn mogelijke opties en opportuniteiten? Je verneemt hoe andere bedrijven met deze thema’s omgaan. Verschillende experten denken mee, zowel vanuit motivatie perspectief (professor Ans De Vos, Antwerp Management School), als vanuit het vakgebied sociaal overleg en arbeidsrecht (Agoria).
 • Teamwerk over ploegen heen
  • Als een productielijn gedurende de werkdag door meerdere ploegen bemand wordt, dan is het een uitdaging om resultaatgerichte samenwerking op poten te zetten over de shiften heen. De belangrijke KPI's beperken zich namelijk niet tot één shift. Jammer genoeg, wil de samenwerking tussen ploegen nogal eens stroef lopen. In het slechtste geval is er geen samenwerking, en gaan er weinig opbouwende verwijten over en weer. Het kan anders, en het kan beter. In deze workshop komt onder andere Punch Powertrain vertellen over hoe zij de samenwerking over de shifts heen constructief laten verlopen. De workshop is zo opgezet dat de best practices op vlak van ploegenwerk (overdracht, teamborden, aanspreekpunten,…) aan het licht zullen komen.
 • IAO, wat brengt het op?
  • Deze workshop biedt toegevoegde waarde op twee manieren. Ten eerste krijg je inzicht in hoe bedrijven zoals Stas, Hydrogenics en Niko de business impact van teams in hun eigen organisatie evalueren. Ten tweede worden concrete handvatten aangereikt om zelf de meerwaarde van teams voor jouw organisatie in kaart te brengen. Daarmee kan je zelf inschatten wat het rendement zou kan zij van investeren in teamwerk. Dat is niet alleen voor het management, maar ook voor de teams zelf zeer belangrijk. Om teams te motiveren is het namelijk absoluut noodzakelijk dat de leden van het team een relevant en accuraat inzicht krijgen in hoe zij zelf vat krijgen op hun KPI's. Als voorsmaakje kan je alvast de Niko-case lezen.

15.45 – 16.15 uur:      Samenvatting en highlights van de input uit de workshops

16.15 – 16.45 uur:      Een betere structuur, proactieve teams en meer betrokken medewerkers. Hoe pak je dat aan?

16.45 – 17.00 uur:      Uitreiken certificaten & groepsfoto

 • Organisaties die reeds een verandertraject met Flanders Synergy doorliepen, zetten we op een podium en belonen we met een certificaat. 

17.00 – 18.30 uur:      Netwerkreceptie en innovatiegalerij

 • Laat je inspireren door de lessons learned-posters van de 3 workshops.

 • Maak kennis met collega-adviseurs en kom meer te weten over hun ervaringen met IAO-trajecten.

 • Bezoek de innovatiegalerij en leer van de ervaringen van organisaties die al een aantal jaren bezig zijn met het thema teamwerk en organisatiestructuur. Onder andere Audi, Barco, Daikin, Duva, Hydrogenics, Punch Powertrain, Niko, Janssen Pharmaceutica, Scandinavian Tobacco Group, Stas, TE Connectivity en Wuyts International zullen aanwezig zijn om te vertellen over hun IAO-traject en hun lessons learned.

 

Praktische info

Datum:

 • 7 maart 2018

Locatie:

 • 3Square – Club Justine Henin, Avenue Léon Fournet 20, 1342 Limelette

 

Deelnamebedrag

 • Leden van Flanders Synergy:
  • Eerste inschrijving: 160 euro (excl. btw)
  • Tweede en derde inschrijving: 80 euro (excl. btw)
 • Leden van onze partnerorganisaties (Agoria, Flanders’ FOOD, Alimento, SIRRIS, Flanders Make):
  • Eerste inschrijving: 160 euro (excl. btw)
  • Tweede en derde inschrijving: 80 euro (excl. btw)
 • Niet-leden:
  • Eerste inschrijving: 199 euro (excl. btw)
  • Tweede en derde inschrijving: 99 euro (excl. btw)

 

Inschrijvingsmogelijkheden

Graag inschrijven voor 28 februari via dit formulier. Per organisatie laten we maximum 3 inschrijvingen toe. In het formulier kan je direct jouw collega's mee inschrijven.

Kan je onverhoopt toch niet deelnemen of wil je je inschrijving wijzigen, verwittig ons dan ten laatste 48 uur op voorhand via mail op info@flanderssynergy.be. Bij annulaties na deze datum of wanneer je niet komt opdagen, rekenen we het deelnamebedrag alsnog aan als no show fee.

 

Met steun van

                       ​